EV SATIN ALIRKEN ÇIKAN MASRAFLAR :
Ev sahibi olma hayalini gerçekleştiren kimseler, devir sürecinde ortaya çıkabilecek masraflardan habersiz olabiliyor. Söz konusu masraflara hazırlıksız olunduğunda alıcıyı zorlayabildiği gibi, devir işlemini de engelleyebiliyor. Bu gibi sürpriz bir durumla karşılaşmak istemeyenlerin ev alırken çıkan masrafları incelemeleri gerekiyor.
Peki, ev alırken ödenen masraflar nelerdir? Ev alırken çıkan masraflar ne kadar tutar? İşte 8 soruda ev alırken çıkan masraflar;
1- Tapu harcı 2017 ne kadar?
Ev alım satım sürecinde normal şartlarda alıcının ödemekle mükellef olduğu bedel, satış bedelinin binde 20'si idi. Ancak tapu harcında 30 Eylül 2017 tarihine kadar yapılan indirim ile bu oran binde 15 oranında tahsil ediliyor. Uygulamada çoğunlukla satıcının da tapu harcını alıcı ödüyor. Bu rakam anlaşmaya göre satış bedelinden indirilebiliyor.
2- Tapu döner sermaye bedeli 2017 ne kadar?
Tapu dairesinde alıcının ödemekle zorunlu olduğu masraflar arasında tapu döner sermaye bedeli de yer alıyor. Bu bedel 2017'de 90,50 TL olarak tahsil ediliyor.
3- Emlakçı komisyon bedeli 2017 ne kadar?
Alım satım işlemlerinde emlakçı komisyonunu alıcı ve satıcı ayrı ayrı ödüyor. Bu bedel 2017'de satış bedeli üzerinden yüzde 2’şer + KDV olarak tahsil ediliyor.
4- Kredi masrafları 2017 nelerdir?
Evini, bankaların konut kredisine başvurarak satın alan kimselerin masrafları arasında "kredi masrafları" da yer alıyor. Kredi masrafları dahilinde yapılan sigortalar olabiliyor. Bu sigortalar senelik olarak yenileniyor. İsteğe bağlı olarak yapılabilen kredi sigortaları aynı zamanda iptal de edilebiliyor.
5- DASK sigortası 2017 ne kadar?
Ev alım sürecinde yapılması zorunlu tek sigorta olan deprem sigortası (DASK) için belli oranlarda prim ödemesi yapılıyor. DASK için ödenmesi gereken bedel, taşınmazın türüne ve büyüklüğüne göre değişebiliyor. Sigorta bedelinin (teminat tutarı) hesaplamasında kullanılan ve yapı tarzına göre tespit edilen metrekare birim maliyetleri, 1 Ocak 2017 tarihi itibari ile şöyledir:
Çelik / Betonarme Karkas Yapılar: 800 TL
Yığma Kagir Yapılar: 575 TL
Diğer Yapılar: 295 TL
6- Abonelik ücretleri 2017 ne kadar?
Yeni ev satın alan kimselerin evindeki abonelikleri de üzerine alması gerekiyor. Bu aboneliklerin başında elektrik, su ve doğalgaz geliyor. Her abonelik için ayrı ayrı ve farklı tutarlarda ödeme yapılıyor. Diğerlerine nazaran daha yüklü olan doğalgaz abonelik ücreti faturaya 2 taksit halinde yansıtılabiliyor.
7- Emlak vergisi 2017 ne kadar?
2017'de alınan bir ev için vergi sorumluluğu 2018'de başlamakla birlikte, konutların emlak vergisi için normal yörede binde 1 oranında, büyükşehirde ise binde 2 oranında vergi ödemesi yapılıyor.
8- Çevre temizlik vergisi 2017 ne kadar?
Konutların vergisi su tüketim miktarı üzerinden hesaplanarak su faturasına yansıtılıyor. Faturanın ödenmesi ile vergi de ödenmiş oluyor. Konutlara ait çevre temizlik vergisi; su tüketim miktarı esas alınmak suretiyle metreküp başına büyükşehir belediyelerinde 28 kuruş, diğer belediyelerde 21 kuruş olarak hesaplanıyor.